SPOMENICI

SPOMENICI NOR-a 1941.-1945.

NA PODRUČJU:
OPĆINE MATULJI
OPĆINE LOVRAN
OPĆINE MOŠĆENIČKA DRAGA

U NOR-u s područja Općine Matulji poginula su 252 borca i 369 žrtava fašističkog terora te uništeno 442 kuća, 4 škole, 2 crkve i 402 štale. S područja Općine Lovran poginulo je 39 boraca i 31 žrtve fašističkog terora i uništeno 13 kuća, s područja Općine Mošćeničke Drage poginula 33 borca, 14 žrtava fašističkog terora i spaljeno 15 kuća.

Pedeset osam spomenika i spomen – ploča svjedoči o stradanjima ljudi i cijelih sela od fašističkih okupatora koji su htjeli brutalnošću i silom slomiti antifašistički i slobodarski duh naroda ovog kraja.

Pedeset osam spomenika govori o imenima herojskih boraca koji su dali svoje živote da bi narod i ovog kraja zajedno sa Istrom bio slobodan i pripojen matici zemlji – Hrvatskoj.

Pedeset osam spomenika govori i o ljudima ovog kraja koji su s velikom ljubavlju, zahvalnošću i pažnjom te spomenike podizali i njegovali želeći da se te žrtve nikad ne zaborave.

  • Zahvaljujemo svima koji se na bilo koji način brinu o održavanju spomenika NOR-a kao i spomenika iz Domovinskog rata.
  • Posebno zahvaljujemo čelnicima Općina Matulji, Lovran i Mošćenička Draga na potpori i podršci u njihovom održavanju.
  • Zahvaljujemo i svim našim građanima koji uz spomenike polažu cvijeće.
  • Zahvaljujemo i članovima naše Udruge što brinu o spomenicima koji svjedoče o vremenu, događajima i žrtvama koje su prinijete za slobodu i budućnost novih naraštaja.

Fotografije pripremili: DŠ i JP
Tekst: ŠD