NOĆ MUZEJA U MEMORIJALNOM CENTRU LIPA

Groblje_Kampor_smanjenaMemorijalni centar Lipa pamti pridružuje se manifestaciji Noć muzeja koja će se u petak, 29. siječnja, održati po jedanaesti put. Program Noći muzeja biti će u znaku obilježavanja 27. siječnja kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, a uključivati će prikazivanje dokumentarnih filmova nagrađivanih domaćih autora o žrtvama nacističkih i fašističkih koncentracijskih logora:

– 18.00 sati “POVRATAK POSLJEDNJEG” autora Igora Paulića, 2013., 44 min:
Opatijac Oleg Mandić kao 11-godišnji dječak bio je posljednji uznik koji je živ napustio najveći nacistički koncentracijski logor, Auschwitz – Birkenau. Dokumentarac “Povratak posljednjeg” Olega Mandića vraća na “mjesto zločina”, sedamdeset godina nakon što je za sobom zatvorio vrata ozloglašenog logora smrti, te ga “suočava” s trenutkom napuštanja Auschwitza koji je snimila ruska snimateljska ekipa.

Return to Auschwitz 01– 19.30 sati “SJEĆANJA NA KAMPOR” autora Rasima Karalića, 2012., 87 min.:
Od proljeća 1942. do kapitulacije Italije u rujnu 1943., u logor Kampor na otoku Rabu je deportirano oko 14 000 Slovenaca, Hrvata i Židova, među kojima njih 4.600 spomenuti logor bilježi kao posljednju postaju svog životnog puta. Dokumentarni film „Sjećanja na Kampor“ donosi intimne ispovijedi preživjelih logoraša. Pripovjeda o stradanjima i patnji najmilijih, o borbi za preživljavanje te iskrenim ljudskim osjećajima u najbolnijim trenucima njihovih života.
Projekcije će biti popraćene razgovorima s autorima filmova te Olegom Mandićem koji je pred 71 godinu posljednji napustio Auschwitz.

Noć muzeja u Memorijalnom centru Lipa pamti trajati će do 22.00 sata, uz besplatan ulaz i ugodno druženje. Onima koji još nisu posjetili atraktivan nov postav, ovo je lijepa prigoda da to učine.

Memorijalni centar Lipa pamti
adresa: Lipa 35, 51 214 Šapjane
tel: 051 732 239
Više na:
http://lipapamti.ppmhp.hr/
https://www.facebook.com/lipapamti/