U OŠ „DRAGO GERVAIS“- BREŠCA OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST

Adrian Ružić

Adrian Ružić

Učenici OŠ „Drago Gervais“-Brešca  zajedno sa svojim  profesorima dirljivim i poučnim programom obilježili su međunarodni Dan sjećanja na žrtve Holokausta. 27. siječnja 1945. godine , na dan kada je Crvena armija oslobodila logor smrti Auschwitz.

Program obilježavanja Dana sjećanja na Holokaust uspješno je vodila učenica Inge Juričić.
Učenici Luka Rogović i Alen Ružić govorili su  o genocitu nad 6 milijuna Židova koji su nacisti sustavno provodili od dolaska na vlast 1933. do kraja Drugoga svjetskog rata 1945, ali su podsjetili i na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata.

Luka Rogović

Luka Rogović

U prezentaciji su prikazali koncentracione logore i logore smrti Trećeg Raicha: Auschwitz, Treblinku, Majdanek, Sobibor, Chelmno, Belzec, Dachau, Buchenwald, Mauthausen i Bergen-Belsen. Logori koji su izgrađeni kao monstruozni nacistički projekt radi provođenja genocida programirano, sistematski i industrijskom tehnologijom. Prikazali su logore u kojima su terorom i zločinom uništavani svi oni koji se nisu uklapali u nacističku ideologiju temeljem koje je trebalo u cijelosti uništiti  Židove,  Rome, kao i sve one koji su pružali otpor nacističkom režimu.

Inge Juričić

Inge Juričić

Anamarija, Lucija, Nensi i Dominik iz 7.r. istraživali su svjedočanstva preživjelih logoraša te pročitali dijelove životne priče Trudi Birger (iz knjige Kćerin dar majci), koja je kao djevojčica s majkom preživjela strahote koncetracijskog logora Stutthof

Na kraju, nazočni su saznali o životu svetog Maksimilijana Kolbea i o njegovoj žrtvi u logoru Auschwitz, kroz prezentaciju Ane, Erice i Valentine,  učenica 7. razreda
Ravnateljica Dijana Pažin čestitala je učenicima na prezentaciji i zahvalila profesorima: Neri Malbaša Kovačić, Tatjani Zbašnik, Mireli Tuhtan, Goranu Bijeliću, Ivanu Tomašiću i Larisi Grabar koji su zajedno s učenicima pripremili ovo obilježavanje.
Pročitala je i pozdrav i  poruku učenicima  Olega Mandića, čovjeka koji je zadnji napustio logor smrti Auschwitz:

anamarija_lucija_nensi_dominik_01„Dragi učenici, ponesite u život pozitivne vrijednosti o kojima učite u ovoj školi.
U  prošlosti su se događale užasne situacije. Podsjetit ću vas na poznatu rečenicu:
„Nemojte dozvoliti da prošlost postane budućnost vaše djece.“
Moralni, ljudski zadatak svakog od nas je antifašizam i suprotstavljanje svim oblicima i pokušajima jačanja mržnje prema drugom čovjeku
Hvala i sjećajmo se!“

Nazočni predstavnici UABA Liburnije iskazali su svoje zadovoljstvo kvalitetom realiziranog programa obilježavanja  Dana sjećanja na Holokaust.

ana_erika_valentina_01

PREZENTACIJI_01

D.Š.